Vaak krijg ik de vraag wat de houdbaarheid van kimchi is. In dit blog geef ik je wat meer info. Kimchi zijn simpel gezegd gepekelde groente, zie het als de Koreaanse variant van zuurkool. Het is net zoals zuurkool gefermenteerd. Bij dit proces zorgen o.a. bacteriën en gisten voor een verandering -omzetten- van stoffen. Hierdoor verandert de smaak, zuurtegraad, geur en/of uiterlijk van het product. Kimchi heeft een frisse en zure smaak, het moet een beetje op je tong tintelen. Daarnaast zitten er ook nog eens weinig calorieën in en is het rijk aan o.a. vezels, vitamine en goede melkzuurbacteriën. Heb je last van je darmen, dan is kimchi een prettige -en natuurlijke- manier om minder last te hebben. Go gezonde darmflora!

Schone potten
Als je mijn kimchi ontvangt, zit deze meestal in een glazen pot. De klanten die per post ontvangen, krijgen hun bestelling vacuüm verpakt. Soms wil er wel eens iets misgaan met de post en komt een pot gebroken aan, of heeft het gelekt. Daarom heb ik besloten de meeste bestellingen per post vacuüm te verpakken en verzenden en de bestellingen die ik in Breda aflever zijn verpakt in pot. Als je een zak kimchi krijgt, kun je die thuis in een pot doen. Dat ik denk ik het meest praktisch. Zorg er dan voor dat de pot schoon is. Dat kan op een eenvoudige manier, namelijk door ze vijf minuten te koken. Je kunt ook de vaatwasser gebruiken, maar zelf geef ik liever de voorkeur aan het koken. Dit is eenvoudig, kost minder tijd en werkt naar mijn mening prima. De potten die je bij Happy Kimchi besteld, worden altijd eerst in heet water gekookt.

Koel bewaren en hygiënisch in omgang
Zet je pot kimchi in de koelkast bij ontvangst. Dat bevordert de houdbaarheid. Zorg daarnaast dat je elke keer een schone tang of lepel gebruikt als je kimchi serveert. Zo komen er geen ‘ongezonde’ bacteriën in de pot. Dus als je vanmiddag je tosti met kimchi eet, zorg dan dat je een schone lepel gebruikt. Heb je de kaas bijvoorbeeld met je lepel aangeraakt, dan adviseer ik je om een schone lepel te gebruiken als je nog een beetje kimchi uit de pot wil pakken.

Hoe lang houdbaar
Eerlijk gezegd kun je het best lang bewaren! De vraag is wat je zelf lekker vindt. Hou je van verse kimchi, dan is je bestelling gelijk te nuttigen. Zorg dan dat je het ongeveer binnen een week of twee opeet. Wil je liever een diepere smaak, dan kun je je kimchi nog langer eten. De smaak wordt intenser, iets zuurder en die tinteling op je tong waar ik eerder over sprak, die ga je dan pas écht ervaren. Naar zeggen kun je kimchi tot aan een half jaar bewaren. De kool wordt wel minder knapperig. Ik ben zelf aan het experimenteren hoe lang ik het in de koelkast laat staan. Zelf eet ik de kimchi nog tot een maand na het maken, langer is nog niet gelukt omdat de voorraad telkens zo hard ging dat ik nieuwe mocht maken. Wat natuurlijk alleen maar goed is!

Nog een paar kleine tips
Kimchi kan dus sterk ruiken en je koelkast daarna ook. In de winter kun je het prima in de schuur zetten, maar nu de lente in zicht is zijn goed afsluitbare bakken of potten handig. Ik gebruik zelf weckpotten. Die zijn in verschillende maten verkrijgbaar, vaker te gebruiken én goed schoon te maken/houden. Borrelt de kimchi, dan gaat het goed! Net zoals het in je lichaam kan borrelen en een boer laten oplucht, kun je de pot kimchi voorzichtig openmaken zodat er wat lucht kan ontsnappen. Een tip… plaats een plastic zak over de pot voordat je het openmaakt. Door het fermenteren ontstaat er een druk in de pot die voor een ‘ontploffing’ kan zorgen. Om te voorkomen dat straks je keuken helemaal onder zit. Trust me, I’ve been there… 🙂

bronnen:
Koken met kennis
Voedingscentrum.nl
Studio Fermentation.nl

Maangchi.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *